Matrona B.V.

Energielabel verplicht

energielabel Vanaf 1 januari 2015 is er van alles veranderd aan het energielabel. Huiseigenaren die nog geen energielabel hadden kregen begin 2015 een voorlopig energielabel toegestuurd.

Voorlopig label

Het voorlopige label is gebaseerd op reeds bij de overheid bekende gegevens, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar.

Definitief label nodig bij verkoop

Bij verkoop of verhuur moet een woning voortaan een definitief energielabel hebben. Het kost enkele tientjes om het voorlopige label via internet – door middel van het beantwoorden van enkele vragen – om te zetten in een definitief energielabel.

Heeft u al een Energielabel-certificaat of EPA-maatwerkadvies van een gecertificeerd adviseur en is dit niet ouder dan 10 jaar, dan staat deze al geregistreerd in een officieel register van de overheid en geldt het als definitief energielabel.

Geen definitief label dan boete

Voor het niet kunnen overleggen van het definitieve label bij verkoop of verhuur – door de verkoper of de verhuurder – kan/zal een boete worden opgelegd. Deze boete kan voor woningen oplopen tot € 405,-.

Omzetten van voorlopig naar definitief label

Een huiseigenaar kan het voorlopige energielabel via een site van de Overheid – te weten www.energielabelvoorwoningen.nl – omzetten naar een definitief label door aan te geven welke maatregelen inmiddels getroffen zijn maar nog niet in het voorlopige label zijn verwerkt. Denk hierbij aan dubbel glas, isolatie, een zuinige(r) CV-ketel, de ventilatie, de watervoorziening en eventueel geplaatste zonnepanelen.

Na het doorgeven van de actuele gegevens kan een huiseigenaar het voorlopige label officieel laten omzetten in een definitief label. Dit kan door digitaal bewijs zoals foto’s te uploaden via de site. Een zelfgekozen erkend deskundige beoordeelt dit dan.

Meer details of uw voorlopige label checken

Wilt u meer details over de veranderingen die zijn doorgevoerd, dan kunt u op deze site van de overheid meer informatie vinden over het energielabel. Tevens vindt u daar ook een module om het voorlopige of reeds officieel geregistreerde energielabel van elke woning in Nederland te checken.

Lees meer op de site van de Rijksoverheid…